Creative Coalescence

A mural created by artist Anpu Varkey reflects the underground nature of the premises while drawing a parallel with characteristics like collective intelligence and shared work best epitomised by an ant (Anagram Office © andré j fanthome)
A mural created by artist Anpu Varkey reflects the underground nature of the premises while drawing a parallel with characteristics like collective intelligence and shared work best epitomised by an ant (Anagram Office © andré j fanthome)

Anagram Architects’ new studio promotes collaboration and creativity via symbolic design in an open-plan layout

New Delhi-based Anagram Architects – a spatial design consultancy, is known to deliver innovative, context-specific designs that encourage sustainable lifestyles. Naturally, when it came to its own office, in South Delhi’s creative Hauz Khas pocket, the team didn’t have tolook any further than its own design philosophy for inspiration.

The 12481 sq. ft. office accommodates the firm’s expanded team through the interplay of standout features that include the play of light and an open-plan layout. Pops of lime green add vibrancy amid a light palette of wooden tones and whites.

Long, broad tables camouflage the presence of computers and promote free flowing discussions (Anagram Office © andré j fanthome)
Long, broad tables camouflage the presence of computers and promote free flowing discussions (Anagram Office © andré j fanthome)

While long, broad tables camouflage the presence of computers, promote free flowing discussions, debates and evolution between people from the creative field, making the office reminiscent of the most basic architectural studio.

Pops of lime green at entrance add a sense of vibrancy to this spill out space that transforms into a performance zone by night (Anagram Office © andré j fanthome)
Pops of lime green at entrance add a sense of vibrancy to this spill out space that transforms into a performance zone by night (Anagram Office © andré j fanthome)

This interactive appeal unfolds at the partially covered entrance itself, where lime green steps seemingly cut through the open volume of cascading levels clad in re-purposed wood. As the public face of the studio, this airy zone serves a dual purpose of acting as a spill-out space in the day and transforms into an area for performances and informal gatherings by night.

Since the office is located underground, one of the main challenges faced by the team included equipping the space with natural light and ventilation. This concern was taken care of by incorporating a continuous shaded light well and skylights that skirt the studio’s periphery, bringing in diffused light, while minimising the dependence on artificial lighting.

Yet another thoughtful addition to the office is a large mural of a mechanistic ant that flanks the back wall of a sky-lit gallery. Created by artist Anpu Varkey, the mural, titled Ant-1, was conceptualised to reflect the underground nature of the premises and at the same time draw a parallel with characteristics like collective intelligence and shared work that are best epitomised by an ant. Head over to India Art n Design to see more images of this creative space.

This piece first appeared on India Art n Design, a comprehensive and well-curated weekly ezine that features current developments from the world of art, design and architecture. 

Since the office is located underground, one of the main challenges faced by the team included equipping the space with natural light and ventilation. This concern was taken care of by incorporating a continuous shaded light well and skylights that skirt the studio’s periphery, bringing in diffused light, while minimising the dependence on artificial lighting. 

3 Replies to “Creative Coalescence”

What are your thoughts on this?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s